Gassianto Selam,
Ben bu soruna iki türlü yaklaşmak istiyorum
1 - Tümden Gelim
Aslında bir şarkıyı aranje ederken farkındayız ki her zaman tümünü dinlediğimizde ki sonucu analiz ediyoruz ve ona göre miks ve enstrümanlar yön veriyoruz. Bu durumda ön planda olması gereken sesleri yönetiyor yani ses yüksekliklerini ayarlıyoruz. Örneğin güncel bir pop şarkıda kick bass dengesini notasal olarak ayarlıyor ve ses yüksekliklerini de ayrıca zaten ayarlamış oluyoruz. Burada dB cinsinden rakam vermek çk zor ve tüm projeyi incelemek gerekiyor ama birbirini tamamlayan bir denge varsa dB’nin pek önemi kalmıyor.. istenen duyum sağlanmışsa sonuca ulaşılmış oluyor. Diğer enstrümanlar da sayısına, vokale, istenen sounda ve ön planda olması istenen projeye göre değişecektir.
2- Üç Temel Öğe :
Çok ca dile getirilen 3 kavramı var. Yani 3 enstrümanı ön plana çıkarmak şeklinde.
Bir aranjmanda yüzlerce farklı ses, efekt ve detay bulunabilir. Ancak, genellikle dinleyicinin kulaklarını çeken ve bir parçanın karakterini belirleyen sadece birkaç ana enstrümandır. Bu anahtar enstrümanlar, bir eserin duygu ve atmosferinin temeli olabiliyor.
Bazı aranjörler, bir eserin daha dolu ve zengin duyulması için çok sayıda enstrümanın ve detayın eklenmesi gerektiğini düşünür. Örneğin bir eser üzerinde çalışıyorsunuz ve çok fazla synth ve benzer ögeler ekliyorsunuz; belki amacınız daha dolu duyulması veya daha tok, daha güçlü olmasıdır. Fakat bunu yapmanın tek yolu enstrümantasyonun fazlalığı olmayabilir. Bunun yerine, iyi bir miks ile tek bir synth kanalını veya davul ve gitarı daha sade ancak sıcak hale getirilebilir. Bu sayede basitlik korunmuş olur ve dinleyici tarafından vurguladığınız enstrümanlar daha ayrıntı dolu ve belirgin olur.
Bazen bir şarkı için sadece piyano yeterli olabilir. Ne kadar enstrüman ekleseniz de bir piyano ile oluşan aranje kadar güzel duyamazsınız. Bu şaşırtıcı olabilir, ancak müzikte basitlik, takip edilmesi gereken önemli bir unsurdur. Kompozisyonu oluştururken bu düşsel yeteneğimizi canlandırmak gerçekten önemlidir. Eserin neye ihtiyacı olduğunu belirlerken, basitlikle başlanmalı. Üç temel öge ile eseri istenilen duyuma kavuşturabilme çabası genellikle değerlidir. Spesifik bir yaklaşım ile aranjman edilecek olsa bile, öncelikle üç temel öge konseptini değerlendirmek oldukça yararlıdır. (Aranjör Olmak Kitabından Alıntı)
Sonuç olarak bazı seslerin yüksek ya da kısık olması sonucu etkliyor, genel duyumda bu ayarlamaların yapılması pratik ve organik.
Örneğin bir boğukluk hissinde bass sesleri kısmak (veya maskelemesini engellemek) bir ferahlık getirebiliyor aranjmana. Çok fazla solo enstrüman kullanımında bunları gruplamak ve solo enstrümanlaırn birbirlerine olan oranını (fx leri ile birlikte) yönetmek duyulmayan diğer arkaplanların daha rahat duyulmasını sağlayabiliyor.
Bir kanaldaki sese yapılacak her türlü fx müdehale dB seviyesini değiştireceğinden sorduğunuz sorunun cevabı proje bazlı oluyor miks’in nasıl olması gerektiğine dair kulağınız sizi en iyi şekilde yönlendirecektir sanıyorum.
Yanlışlarım varsa düzeltin lütfen teşekkür ederim.